Vuosia sitten eräs tuttavani määritteli, että sanalla normaali on hänen ajattelussaan negatiivinen arvovaraus. Lausujaa itseään ei voinut luonnehtia erityisen tavalliseksi henkilöksi, jos kohta hän ei erikoisuuttakaan tavoitellut.
Nykysuomen sanakirjan mukaan normaali on säännöllisen luonnon- tai elämänjärjestyksen mukainen. Normaali ei poikkea siitä, mitä on totuttu pitämään luonnollisena ja oikeana. Sanakirjamääritelmä on vuodelta 1958. Uudehko Kielitoimiston sanakirja määrittelee normaalin muun muassa tavanomaiseksi, tavalliseksi, säännönmukaiseksi, oikeaksi, hyväksyttäväksi. Onko niin, että luonnonjärjestystä ei enää automaattisesti pidetä oikeana?
Normaali noudattaa normia, joka merkitsee sanakirjan mukaan sääntöä, ohjetta tai mallia. Normi-sana on vilahdellut vanhoillislestadiolaista herätysliikettä koskeneessa keskustelussa. On sanottu, että kristillisyytemme on sääntökristillisyyttä, jossa on loukkaamattomia normeja ja että niistä poikkeaminen johtaa ongelmiin.
Minusta vaikuttaa, että on olemassa normaalia tai tavallista suomalaisuutta. Siihen kuuluvat kaksi lasta, rivitaloasunto ja kultainen noutaja. Kuuluu siihen paljon muutakin, lukija täydentäköön itse. Millainen taas on tavallinen vanhoillislestadiolainen? Hän käy ehkä viikottain seuroissa, hänellä on suuri perhe (minulla on) ja sen vuoksi suuri autokin (minulla ei ole). Tavallinen vanhoillislastadiolainen on monessa suhteessa myös tavallinen suomalainen.
Silti ei ole olemassa mitään sääntöä suurista perheistä. Ne ovat seurausta siitä, että näemme Jumalan elämän antajana. Tällöin ei voi puhua mistään ehkäisemättömyyden normista vaan uskonnollisesta vakaumuksesta seuranneesta valinnasta. Perhesuunnittelua ei pidä arkipäiväistää tapa- tai kulttuurikysymykseksi, josta vain sattumalta ajatellaan tässä yhteisössä näin. Ajattelun perusteista on kirjoittanut esimerkiksi Seppo Lohi vuoden 2010 SRK:n vuosikirjassa.
Suuren perheen saaneena en useinkaan koe normaaliutta. Monesti olen kokenut, että elämä on silmätikkuna olemista. Toisinaan sentään tunnen sulautuvani joukkoon. Jokakesäiset suviseurat nimittäin keräävät samalla tavalla normaaleja samaan paikkaan niin paljon, ettei kukaan taivastele kolmea lasta rattaissa tai pikkutytön paidalle sulanutta jäätelöläiskää. Tässä on yksi syy, miksi sydän levähtää kesän seuratapahtumissa.
Niinpä tulevallakin lomalla pakkaamme porukkamme ja suunnistamme kohti pohjoista ja suviseuroja. Onko normaalia, että ihminen ajaa yli 500 kilometriä majoittuakseen pellolle noin kolmeksi yöksi, kuullakseen seurapuheita ja laulua, syödäkseen taivasalla ja mitä kaikkea muuta? Tiedossa on jälleen väsyttävä ja virkistävä, mieleenpainuva reissu. Toivottavasti tapaamme Pyhäjoella!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys