Pitkäperjantain rukoushetki Helsingin rauhanyhdistykseltä on alkamassa. Meitä on kerääntynyt kolme henkilöä äidin kamariin. Iäkäs äitimme lepää sängyssään, siskoni toisessa ja minä keinuttelen kiikkustuolissa. On levollinen huippuhetki olla yhdessä seuroja kuunnellen.
Onhan meitä kohta neljäskin paikalla. Peter-kissa hoksaa, että porukka on koolla ja kiertyy kiepille äidin pyörätuoliin.
Kulunut pääsiäinen on ollut erikoinen koronaviruspandemian vuoksi. Ei seuroja, ei kyläilyä, ei kirkkotapahtumia. Sen sijaan kotoilua ja nettitilaisuuksien kuuntelua.
Minulla on ollut haave, vielä toteutumaton, että joskus jaksaisin ja ennättäisin piinaviikolla osallistumaan kirkkotilaisuuksiin. Nyt se toteutui puolittain, kun sain kotisohvalla ja kiikkustuolissa seurata kotikirkossa striimattua hiljaisen viikon musiikillista iltakirkkoa ja kiirastorstain iltakirkkoa. Ei tarvinnut kiirehtiä työpäivän jälkeen mihinkään. Kärsimysajan musiikille loi levollisen taustan kotikirkkoni kauneus.
Pikemminkin oli runsauden pulaa siitä, mitä kanavaa seurata. Pääsiäisen musiikkitilaisuuteen osallistuin Virtuaalikirkon kautta. Johannespassio kuului radiosta. Joskus oli tarve olla hiljaisuudessa ja lukea.
Toinen pääsiäisen ajan huippuhetki oli se, kun sain viettää lankalauantain mökillä. Velipoika oli hoitamassa äitiä, joten pääsimme siskoni kanssa mökkireissulle. Kävimme hiihtoretkellä tuulisella järvellä. Pari tuntia puskimme vasten tuulta, palatessa toki myötätuuleen. Hiljaista oli jääaukealla, vain yksi moottorikelkka pyyhkäisi ohitse.
Retken ja syömisen jälkeen oli mukava pötkähtää sohvalle makaamaan. Aurinko paistoi nurkkaikkunoista. Nettiseurat Helsingin rauhanyhdistykseltä olivat alkamassa. Ikkunan takana hohti keväinen lumi- ja jäälakeus. Kohta sauna lämpiäisi. Oli hetki, jolloin mielessäni ei ollut huolia eikä pelkoja. Tämä tuokio on lahja, ajattelin.
Mietin korona-aikaa. Minua oikeastaan hävettää se, kuinka hyvin minulla on asiat! Saan olla töissä, palkka juoksee. Niin monella on lomautuksia ja toimeentulohuolia.
Etätyöskentelyolosuhteeni on rauhallinen. Ei ole lapsia kotona, joita pitäisi samanaikaisesti opettaa ja joista huolehtia, kun itse tekee etäohjausta. Illat saan levätä ja virkistäytyä. Tajuan, kuinka tiukassa tilanteessa lapsiperheissä ollaan ehkä taloudellisten huolien, etäkoulun ja epävarmuuden kanssa.
Monilla, erityisesti riskiryhmiin kuuluvilla ja heidän omaisillaan, on todellinen huoli sairastumisesta. On minunkin lähipiirissä rakkaita, jotka kuuluvat riskiryhmään, mutta jotenkin jaksan, ainakin juuri nyt, jättää huoleni Taivaan Isän haltuun.
Iäkäs äitimme on kotilomalla hoitokodista. Se tuntuu parhaalta ratkaisulta niin hänen kuin meidän lastenkin näkökulmasta. Ei tarvitse kokea ahdistusta siitä, että emme saa tavata toisiamme koronarajoitusten vuoksi. Jumala on antanut meille sisaruksille voimaa ja rohkeutta hoitaa ja huolehtia nämä viikot hauraasta, monisairaasta ja kipuja kokevasta äidistämme.
Moni hoitokodissa asuva vanhus ja heidän omaisensa kokevat pelkoa, hätää ja hämmennystä eristyksissä olosta. Mahtaisinko itse sitä kestää.
Koronakevään kokemuksissa on jotakin samaa kuin Tove Janssonin tarinassa joulusta, johon Hemuli herättää muumit kesken talviunien. Heillä ei ole mitään käsitystä, mikä on se Joulu, josta kaikki puhuvat ja johon pitää varautua. He huomaavat kaikkien juoksevan ympäriinsä levottomasti ja tempautuvat mukaan hätäilyyn. Muumit hankkivat kuusen, herkkuja ja lahjoja lepyttääkseen sen uhkaavan, joka on tulossa. Pelokkaina he jäävät odottamaan sitä kauhun hetkeä, jolloin Joulu tulee.
Minusta tuntuu, että olemme hiukan samankaltaisessa tilanteessa. Varustaudumme. Keräämme elintarvikkeita, hankimme vessapaperisa, hengityssuojaimia ja käsidesiä. Odotamme kauhunsekaisin tuntein Koronaa. Emme tiedä, milloin se iskee ja miten.
Janssonin joulutarina päättyy kauniisti. Muumit lahjoittavat joulua varten tarkoitetut koristeet, lahjat ja herkut Nyytille ja hänen sukulaisilleen. Toivottavasti koronakriisi vaikuttaa myös jotakin hyvää meissä. Vähemmän itsekkyyttä, enemmän toisen huomaamista. Sen tulevaisuus näyttää.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys