Olipa kerran isosisko. Aluksi hän oli isoksi kovin pieni ja vastuuton ja taputteli tyytyväisenä itsensä kokoista vauvaa kylpyharjalla.
Sitten pieni isosisko kasvoi vähän ja vielä vähän. Mutta kasvoivat ne muutkin, ne, joiden vuoksi hän oli isosisko. Huideltiin samoilla silmäkorkeuksilla, auottiin muovilapioilla rapaisia kevätojia, juostiin pakoon nurkkajussia. Oltiin poikia kaikki, tai mitä väliä, elettiin ihan suorasti vaan.
Sitten isosiskosta tuli tyynyjä korvilleen painava abiturientti-sisko, joka ei oikein ehtinyt olla sisko. Hän katsoi sitä kaikkea etäämpää, vähän yksin, niin keskeltä kaikkea:
Niillä on hiuksissa purkkaa, käsissä tussia ja silmissä vipellystä. Ne osaa karjua kuin isot kissat, kun ne tahtoo silitystä ja kuin hiiret luikahtaa karkuun listahommia, varsinkin kenkienkeräystä. Ne osaa sopuleina hyppiä alas korkeista paikoista ja niihin tulee lommoja, mutta ne on tehty niin kumman kestävistä aineksista. ---
Toisilla niillä on jo ero itsensä ja perheen välillä. Sarvet ryskyen ne käyvät arjen realiteettien kimppuun. Emokarhuina suojelevat jotain, ehkä nettiyhteyttä, ehkä vasta kiteytymässä olevaa itseyttään, siksi ne murisevat. Niitä pitää muksaista kun haluaisi halata ---
Välillä isosisko tuli alas tornistaan ja sai olla pari päivää täydesti sisko:
Tänään silitin sata poskea, hyräilin sata painajaista pois, käärin tuhat kylmää varvasta peittoon paremmin. Nukuin sadan lapsen tuhinaan. Aamuyöstä hätkähdin hiljaisuuteen ja laskin uudestaan: kuusi lasta, vain kuusi ---
Sitten isosiskosta tuli etäsisko, tarinoiden hahmo ylioppilaskuvassa kirjahyllyn päällä. Se tarkoitti, että sillä välin, kun hän pysyi samankokoisena toisissa kaupungeissa, pienimmät kasvoivat harppauksin ja isoista tuli aikuisia, eikä hän yhtään ehtinyt huomata, missä välissä se kaikki tapahtui.
Hetkinä, joina etäsisko sai taas olla niiden kanssa, hänestä tuntui, että hän täytti kaikki iät uudelleen. Ne olivat hänen näköalapaikkojaan ja sokeita pisteitään: hän näki yhden neulovissa käsissä omien sormiensa taipuisuuden, toisen silmissä oman aran kielensä.
Samalla isommat niistä alkoivat tuoda kotiin ihmisiä ja maailmoja, joiden läpi isosisko ei aina meinannut tunnistaa kasvutovereitaan. Ne rakensivat elämäänsä, niin kuin siskokin.
Isosisko jätti ajalle tehtävän: hän toivoi saavansa oppia tuntemaan jokaisen, jonka vuoksi hän oli sisko.
Kerran joulun alla isosiskon ovelle koputti yksi veli. Se oli työreissulla, väsynyt. Nojasi pöytään ja puheli harvakseltaan. (Kompuroineet tahoillaan olivat kumpikin, sisko ja veli.) Lähtiessä veli jätti karhunhalauksen ja veljensiunauksen kuin olisi aina erottu niin.
Isosisko katseli kun se käveli autolle. Se oli nuorempi veli, mutta kasvanut, isontunut. Sillä oli 18-vuotiaan vanhuksen silmät, eikä se paennut leijonasiskon huolta. Se oli jo niin iso veli.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys