Kävelin Helsingin kadulla. Ihmisvilinän keskellä huomasin, että eräs minulle tuntematon vastaantulija katsoi minua tutkivasti. Hän pysähtyi ja kysyi:
– Olemmeko tavanneet jossakin?
Kun kerroin nimeni, hän totesi:
– Ai, sinä olet se Päivämiehen kolumnisti.
Tämän sanottuaan hän jatkoi matkaansa.
Kolumnistin tehtäväni on jo vuosia sitten jäänyt taakse. Nyt pohdiskelen, mikä ero on kolumnilla ja blogilla. Molemmissa kirjoittaja esittää mielipiteitään erilaisista asioista. Perinteinen ero on se, että kolumni on paperilehdessä ja blogi verkkosivuilla. Niiden rajat ovat kuitenkin viime aikoina hämärtyneet. Blogissa painotetaan yleensä keskustelumahdollisuutta, ja siinä voi sisältöä julkaista tekstin lisäksi myös kuvien muodossa.
Kirjoittamiseen liittyy julkisuus. Tekstin yhteydessä oleva kuva jää ihmisten mieleen ja blogit ovat verkossa julkisesti kaikkien luettavana. Blogistin nimen googletus tuo kirjoitukset esille, ja niistä avautuu kaikille, mitä mieltä hän on erilaisista asioista. Blogisti joutuu miettimään, miten syvälle meneviä tunteita kannattaa jakaa julkisuuteen.
Päivämiehen kolumneihin ja blogeihin liittyvät keskustelut käydään kirjoittajan kanssa tai muilla foorumeilla. Kirjoitin kerran kolumnin, jonka otsikko oli Kiusaajan kynsissä. Eräs ystävä soitti ja kertoi, että netissä käydään keskustelua kolumnistani. Parilla palstalla se tuntui olevan päivän kuumin keskusteluaihe. Keskustelussa minua ei painettu alas, mutta tulkittiin tavalla, jota en ollut tarkoittanut kolumnia kirjoittaessani.
Samoihin aikoihin kun kyseinen kolumnini julkaistiin, vuonna 2008, tapahtui Kauhajoella koulusurma, jossa kuoli 11 ihmistä. Tapahtuman jälkeisenä sunnuntaiaamuna sain puhelinsoiton. Soittaja ei ollut vanhoillislestadiolainen, mutta halusi kiittää kirjoituksestani. Hän kertoi lukeneensa kolumnini useissa koulusurman käsittelytilaisuuksissa ja sanoi nyyhkyttäen, että se on tuonut monille lohdutusta.
Asioiden ja ajatusten sanoittaminen ei ole aina helppoa. Valokuva ei juuri kaipaa sanoittamista, koska ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa”. Blogissakin on usein hyvä jättää tulkintaa lukijalle, mutta tässä on myös vaara tulla väärinymmärretyksi.
Tänä päivänä painotetaan keskustelun tarvetta. Toivon, että voisin tuoda tähän oman panokseni. Otan mielelläni vastaan palautteita, ja toivoisin, että voisimme niiden pohjalta vaihtaa ajatuksia.
Liitän jokaiseen blogiini mukaan valokuvan. Ensimmäistä blogiani miettiessäni mieleeni tuli kuva järripeiposta viime keväältä. Eteemme tulee tehtäviä, joiden suhteen tunnemme itsessämme vajavaisuutta. Järripeippo oli raihnainen eikä ollut pystynyt lähtemään muuttomatkalle Välimeren alueelle, jonne lajikumppanit menivät. Se selvisi kuitenkin kotipihallani yli talven ja liittyi keväällä palanneiden muuttolintujen parveen. Luoja piti siitä huolen. Raamatussa sanotaan, että me ihmiset merkitsemme Luojalle paljon enemmän kuin linnut. Kun hän huolehtii linnuista, niin miksei hän huolehtisi meistäkin.
eralasaarela@gmail.com
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys