Sanoilla on valtavan suuri voima. Sanat ihastuttavat ja kaunistavat elämää – mutta ne myös sattuvat ja satuttavat. Erityisen suuri merkitys on sanoilla, jotka sanoo lähellä oleva ihminen. Pahaa mieltä voi aiheutua sanoista, jotka on tarkoitettu huumoriksi. Sattuvat sanat voivat huvittaa yhtä ja haavoittaa toista.
Istuin harmaana syysaamuna hammaslääkärin odotusaulassa. Ajattelin ääneen oivallukseni: ”Olisipa mukava olla karhu. Saisi mennä nukkumaan koko talveksi ja herätä keväällä 20 kiloa keveämpänä.” Tämän sanottuani huomasin, että vieressäni istuva rouva oli aika paljon ylipainoinen. Säpsähdin, mutta vapauduin, kun nainen totesi aidon huvittuneesti: ”Sano muuta!” Sitten tuli mieleen, että jos olisin pyydellyt anteeksi sanomistani, se olisi voinut loukata.
Emme koskaan voi tietää, kuinka hauraita ihmiset ovat sisältä, vaikka ulospäin näyttäisivät vahvoiltakin. Jos joku ihminen taistelee itseluottamuksen ja kipeiden asioiden kanssa, kevyt huumori voi lyödä lyötyä. Tuttujen ja ystävien kanssa sanoja ei tarvitse niin harkita. Vai tarvitseeko? Tuntemattomien kommentit on helpompi ohittaa kuin läheisten ihmisten. Aina ei ole helppo kysyä, että mitä tarkoitit sanoillasi tai tunnustaa, että sanasi loukkasivat minua.
Eräs ystävä sanoi kerran oivaltaneensa, miksi pikkulinnut tulevat kädelleni: ”Ne tuntevat talin hajun.” Minua oivallus huvitti, ja käytän nyt sitä itsekin, kun esittelen luontokuviani erilaisissa tilaisuuksissa. Ystävä kuitenkin tuli seuraavana päivänä kysymään, että loukkasiko hän minua sanoillaan. Kysymys tuntui ihan hyvältä, vaikka se olikin tarpeeton.
Suosittu tapa siirtää vastuuta huonosti harkituista sanomisista on vähätellä sanojen merkitystä. Yritetään väittää, että ei haukku haavaa tee ja että ei pitäisi olla niin tosikko. “Sanonpahan vaan.” “Etkö sinä nyt vitsiä ymmärrä?” Sanat eivät saa aikaan näkyviä haavoja, mutta ne voivat vaikuttaa jopa aivojen fyysiseen rakenteeseen. Henkiset vammat eivät välttämättä parane, vaikka asiat sovittaisiinkin.
Itseironiaan perustuvat sattuvat sanat ovat vaarattomia, mutta liian usein käytettynä vaivaannuttavia. Loukkaavat sanat on syytä jättää sanomatta. Pienikin sana voi merkitä hyvin paljon. Tätäkin Uuden testamentin Jaakob tarkoitti, kun hän kirjoitti, että suurta laivaa ohjataan pienellä peräsimellä ja vertasi puheitamme laivan peräsimeen. Pysäyttävää on, että Jeesus vertaa tappamiseen sitä, että sanoo toista hulluksi.
Raamatussa puhutaan paljon sanoista – niiden käyttämisestä ja käyttämättä jättämisestä:
"Kultaomenoita hopeamaljoissa ovat oikeaan aikaan lausutut sanat" (Sananl. 15:21).
"Sävyisä vastaus taltuttaa kiukun, loukkaava sana nostaa vihan" (Sananl. 15:1).
"Moni puhuu ennen kuin ajattelee – tyhmyristäkin on enemmän toivoa" (Sananl.15:1).
”Syvä kuin meri on harkittu puhe, virraksi paisuu viisauden lähde” (Sananl. 18:4).
”Puheesi mukaan saat purtavaa, sanoistasi riippuu, mitä saat niellä” (Sananl. 18:20).
”Kielen varassa on elämä ja kuolema – niin kuin kieltä vaalit, niin korjaat hedelmää” (Sananl. 18:21).
”Sanojesi perusteella sinut julistetaan syyttömäksi, ja sanojesi perusteella sinut tuomitaan syylliseksi” (Matt. 12:34-37).
”Mikä ilo, kun löytyy sattuva vastaus, oikea sana oikeaan aikaan” (Sananl. 15:23).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys