Pikkupoikana mietin usein, millaista oli maailman alussa, paratiisissa. äidin kertomuksesta jäi mielikuva aurinkoisesta kukkien täyttämästä luonnosta, jossa ihmisillä oli hyvä olla. Siellä eivät eläimetkään jahdanneet eivätkä pelänneet toisiaan ja ihmistä. Kaikki olivat ystäviä keskenään. Mielikuva jätti kaipauksen, joka on säilynyt tähän päivään saakka.
Olen nyt löytänyt paikan, jossa mieleni lepää aurinkoisena kesäpäivänä. Se on suljettu pieni metsäaukea, jossa on paljon kukkia ja perhosia. Niiden värit ovat harmoniassa keskenään. Siellä lentelee elokuussa paljon suuria, värikkäitä täpläperhosia, keisarinviittoja ja hopeatäpliä, joita ei juuri muualla näe. Siellä ei ole sudenkorentoja perhosia jahtaamassa. Se on minun perhosparatiisini.
Minusta tuntuu, että perhosparatiisissani kaikki perhoset ovat kesympiä kuin muualla. Kun asetun istumaan mättäälle, niitä tulee vierelle ja pystyn seuraamaan läheltä niiden touhuja. Näen, kuinka ne pujottavat imukärsänsä kukkien sisään. Näen, kuinka ne kääntävät verkkosilmänsä minua kohden ja katsovat silmiin. Aivan kuin ne sanoisivat: hyväksymme sinut.
Syksyn lähestyessä otin kotoa mukaan orvokkeja, joita perhosparatiisissani ei kasva. Tarjosin niitä eri lajeille. Perhoset antoivat minun tuoda orvokinkukan aivan niiden pään lähelle. Keisarinviitta ihmetteli kukkaa, mutta ei tutkinut imukärsällään sen nestettä. Loistokultasiipeä, lanttuperhosta, niittyhopeatäplää ja kangassinisiipeä orvokki ei kiinnostanut. Nokkosperhonen istahti kukalle ja maistoi sen nestettä, mutta ei innostunut siitä.
Orvokkihopeatäplälle en ehtinyt orvokkia edes tarjota, kun se lensi kädelleni ja alkoi innokkaasti imeä orvokin mettä. Kohta siihen tuli toinenkin orvokkihopeatäplä. Ne olivatkin olleet mielessäni, kun olin poiminut kotoa orvokkeja mukaani.
Syyskuun kylmässä ilmassa perhosia ei ole enää näkynyt. Näkymän uuteen kesään avasi kuitenkin toukka, joka söi ahkerasti karhunputken siemenkotia. Sillä oli kiire kasvaa isoksi ja koteloitua ennen talven tuloa. Jos se selviytyy talven yli, ensi kesänä perhosparatiisiini on tulossa uusi laji – ritariperhonen. Se on päiväperhosista kaunein ja suurin.
Martti Luther kuvaa, kuinka ihminen oli alunperin osa luonnon järjestelmien täydellisyyttä. Laestadius kirjoittaa, että ihmisillä on paljon oppimista luonnon symmetriasta ja sopusoinnusta: ”Luonto täyttää tehtävänsä paremmin kuin ihminen, joka tuottaa Luojalleen murhetta ja häpeää.”
Paavali kirjoittaa siitä, kuinka luomakunta ei syntiinlankeemuksen vuoksi ole enää täydellinen paratiisi vaan osa katoavaa maailmaa: ”Kaiken luodun on täytynyt taipua katoavaisuuden alaisuuteen, ei omasta tahdostaan, vaan hänen, joka sen on alistanut. Luomakunnalla on kuitenkin toivo, että myös se pääsee kerran pois katoavaisuuden orjuudesta, Jumalan lasten vapauteen ja kirkkauteen.” (Room. 8:19–21.)
Silloin avautuu paratiisi uudelleen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys