Niilo Rauhala kirjoittaa runossaan: ”Anna meille joskus kiireetön hetki, että pysähtyisimme kunnioittamaan niitä, jotka ovat hiljaa tehneet työnsä, hiljaa rakentaneet meille tätä päivää ja hiljaa menneet pois”. Minun kiireetön hetkeni on nyt, kun kirjoitan tätä blogiani. Muistelen kahta vahvaa ja toimeliasta naista lapsuuteni ajalta.
Kotini lähellä metsän keskellä asui Kaisa-mummo ja Juho-pappa. Pappa oli erakkoluonteinen eikä juuri liikkunut kotinsa ulkopuolella. Mummo oli vahvaluonteinen, ja me lapset vähän pelkäsimme häntä. Hänellä ei ollut hampaita ja hän pani joskus hiekkaa suuhunsa.
Kaisa-mummo toimi kylän kätilönä. Hän ei ollut saanut siihen koulutusta, niin kuin eivät monet muutkaan ”lapsenpäästäjät” tuohon aikaan. Synnytystilanteessa Kaisa otti ohjat käsiinsä ja tiesi mitä tehdä. Häneen luotettiin. Hän tuli kävellen, juosten tai hiihtäen, päivällä tai yöllä – aina, kun apua tarvittiin. Kaisa hoiti jopa satoja synnytyksiä, ja tiedossa on vain yksi kuolemantapaus. Siinä lapsi oli kuollut jo ennen syntymää. Minäkin olen syntynyt kotona Kaisa-mummon syliin.
En muista, maksettiinko Kaisa-mummolle palkkaa. Hänen perheensä toimeentulo tuli maataloudesta. Mummo paimensi karjaansa metsässä. Iltaisin metsästä kantautui hänen äänensä, kun hän kutsui lehmiä kotiin.
Kaisalla ja Juholla oli yksitoista lasta. He joutuivat hoitamaan omat synnytyksensä itse. Lapsenlapsi kertoo kyläkirjassa, että viimeinen lapsista syntyi navetassa. Kaisa tiesi, että lämpö on vastasyntyneelle tärkeää ja hän oli asettanut vauvan lämpimien lessuolkien päälle. Vauvan ensivuode oli vastaava kuin seimi.
Kaisa ja Juho olivat uskovaisia ihmisiä. Mielikuvani heistä kirkastui, kun heidät läheisesti tuntema ihminen kertoi muistojaan lapsuutensa ajalta: ”Joka ilta nukkumaan mennessään mummo ja pappa pitivät toisiaan kädestä kiinni ja siunasivat toisiaan”.
Kummitätini Amalia oli Karjalan siirtolaisia. Amalia oli vahva ihminen ja hänen mielipiteitään kunnioitettiin koko kylällä. Perunat pantiin keväällä itämään siihen aikaan, kun Amalia halusi. Amalia itse oli monitaitoinen ja teki paljon työtä talossa, jossa hän asui.
Minulla oli viiden kilometrin matka kansakouluun. Matka metsän läpi taittui kävellen tai hiihtäen kumisaappaat jalassa. Saappaat kestivät vain yhden vuoden. Joka syksy sain Amalialta kummilahjana uudet kumisaappaat.
Viimeinen muistikuvani Amaliasta on pirttiseuroista. Amalia istui uunin viereisellä penkillä. Pikkupojan mieleen jäivät kädet, jotka olivat hyvin ryppyiset. Käsissä oli virsikirja. Amalia lauloi muiden mukana värisevällä äänellä: ”Nyt kodista laulun mä laulan”. Taivaskaipuu täytti hänen mielensä. Virsikirja lensi lattialle, kun kädet liittyivät kiitokseen.
”Herra, nosta vieläkin kätesi yli kättemme työn. Herra, sinä olet säätänyt myös, ettei täällä ole mitään pysyväistä Vain sinä olet iankaikkinen, vain sinussa on toivo läpi kaiken rakentamisen, muuttumisen ja katoavaisuuden.”
(Niilo Rauhala: Tee meistä rakentajia.)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys