Eräs vanha mies kertoi, että hän näki syksyllä ryhmän kurkia, jotka nousivat lentoon jatkamaan muuttomatkaansa. Vanhus oli huiskuttanut niille: ”Hei, hei, tulkaa takaisin!” Silloin kurjet olivatkin yllättäen kääntyneet takaisin, kaartaneet hänen yläpuolellaan ja sitten jatkaneet matkaansa alkuperäiseen suuntaan. Vanhus oli silmät kyynelissä huiskuttanut niille uudelleen: ”Tulkaa keväällä takaisin!”
Minun ei tarvinnut odottaa tänä keväänä kurkien tuloa huhtikuun lopulle saakka. Menimme niitä vastaan Israeliin maaliskuun alkupuolella. Huomattava osa kurjista talvehtii Afrikassa, josta ne lentävät pohjoiseen Israelin kautta. Odotin malttamattomana, että saisin nähdä siellä kurkia muuttomatkalla. Se tapahtui laivassa keskellä Gennesaretin järveä. Näimme valtavan suuria kurkiauroja lentämässä pohjoista kohti. Niitä katsellessa unohdin kaiken muun. Teki mieli huiskuttaa ja huutaa: ”Hyvää matkaa!”
Kurkiauroja Gennesaretin järven yllä lentämässä kohti pohjoista 7.3.2018.
Tuolla järvellä Jeesus oli opetuslapsineen monesti soutanut tai purjehtinut veneellä. Siellä he olivat kohdanneet yllättävän myrskyn, jonka Jeesus oli tyynnyttänyt. Järven itärannalla kohosi rinne, jossa Jeesus oli pitänyt vuorisaarnansa. Siinä hän oli sanonut: ”Katsokaa taivaan lintuja..." (Matt. 6:26.)
Latasin kurkiauroista ottamani kuvan Facebookiin otsikolla ”Ne ovat tulossa!”. Kuva sai parituhatta tykkäystä ja yli viisikymmentä kommenttia: ”Aivan ihana uutinen, toivottavasti muuttomatka sujuu hyvin ja turvallisesti.” Voi sanoa, että kurjet ovat meidän omia lintujamme. Niitä on maailmassa 230 000 ja keväällä niitä tulee Suomeen 100 000. Lähes 10 000 kurkea lepäilee keväällä Vaasassa vuoden 2016 suviseura-alueella.
Kurkien poikaset kulkevat ensimmäisen muuttomatkansa emojen mukana. Luoja on antanut linnuille hyvät varusteet suunnistamista varten. Muutto-ohjeet periytyvät emolta poikasille. Kartta löytyy aivoista, kompassi silmistä ja navigointia helpottava magneettiaisti nokasta. Maamerkit, äänet ja tuoksut (hajukartta) tukevat navigointia.
Tutkijat ihmettelevät: "Miten luonnossa sattumalta syntyneet järjestelmät päihittävät meidän suunnittelemamme huipputeknologiatuotteet mennen tullen?” Laestadius kirjoitti: ”Ei voi olettaa, että terveellä järjellä varustettu ihminen yhtyisi niiden mielipiteeseen, jotka väittävät, että luonto olisi syntynyt umpimähkään, puhtaasta sattumasta, ikään kuin Jumalaa ei olisi.” ”Tunnistamme Jumalan pitävän huolta luomisteoistaan luomakunnassa sillä tavoin, että hän on pannut materiaan sellaisia voimia, jotka vaikuttavat tiettyjen lakien mukaan.”
Jeremia kirjoitti: ”Haikarakin taivaalla tietää aikansa, metsäkyyhkynen, pääskynen ja kurki pitävät vaarin tuloajastansa” (Jer. 8:7). Vertauksen pohjalta Jeremia kysyy, miksi kansa on jatkuvasti eksyksissä: ”Kukin kulkee kiireesti omaa tietään.” Jeremian mainitsevat linnut muuttavat parvessa. Aurassa lentäminen säästää energiaa. Linnut pystyvät näin lentämään samalla energiamäärällä 80 % pidemmälle. Tuulen halkojaa vaihdetaan säännöllisesti.
Mitä opimme katsomalla taivaan lintuja? Ne kertovat luomistyön ihmeestä. Jeesus kertoi, kuinka Jumala huolehtii taivaan linnuista ja totesi, että me kaikki olemme lintuja arvokkaampia – olemme Hänen silmäteränsä. Hän ohjaa meitä matkallamme. Meitä kehotetaan parveutumaan yhteen laumaan. Silloin jaksamme paremmin. Kun omat voimamme loppuvat, joku toinen tulee avuksi. Meidän ei tarvitse pelätä eikä murehtia huomisesta päivästä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys