Asiantuntijat ovat eritelleet lasten leikin kehityksessä erilaisia vaiheita. Ensimmäinen vaihe käsittää mielikuva- ja esineleikit. Kolmannesta ikävuodesta aina esikouluiän loppuun saakka erilaiset roolileikit ovat etusijalla ja jatkuvat yhdessä seuraavan vaiheen eli sääntöleikkien kanssa pitkälle kouluikään. Roolileikeissä harjoitellaan toisen sijaan asettumista tai jopa roolia, johon isona voisi ryhtyä.
Mieleeni on jäänyt eräs pienen pojan piirustushetki. Pieni poika otti kainaloonsa piirustuskirjan ja meni tutulle paikalleen keittiön pöydän äärelle. Kirjaan piirtyi jotakin. Poika nosti kirjan pöydästä ja tarkasteli työnsä tulosta. Hän näytti tyytyväiseltä.
Pojan silmät kirkastuivat. Hän sanoi innostuneesti: ”Nyt minä tiedän, mikä minusta tulee isona. Minusta tulee taiteilijalääkäri. Minä olen aamulla taiteilija ja illalla lääkäri.” Tämän sanottuaan poika jatkoi taiteilijan työtään.
Iltapäivällä poika pyysi minua mukaan lääkärileikkiin. Hän sanoi, että minun ei tarvitse tehdä muuta kuin maata sohvalla. Minä tietenkin suostuin niin helppoon leikkiin. Poika tutki toista jalkaani ja sanoi: ”Jopa on pahasti käynyt. Se on melkein irtipoikki. Se täytyy sitoa.”
Jalkaani käärittiin sidettä, ja olin ehtinyt melkein nukahtaa, kun poika puisteli minua ja kertoi, että jalka on nyt hoidettu. Ryhdyin mukaan leikkiin. Yritin nousta ylös, mutta annoin pääni pudota tyynylle.
Poika hätääntui, hän luuli, että kuolen. Hän avasi kääreen ja totesi, että jalkaan pitää panna kiireesti lisää verta. Pidin silmäni kiinni ja tunsin, kuinka poika yritti tehdä auttavia toimenpiteitä. Sitten hän taputti poskeani ja sanoi hätäisesti: ”Herää, isi!” Tunsin, kuinka poika nipisti varovasti kättäni ja oli sitten aivan hiljaa. Avasin silmäni. Poika istui vieressäni tuskaisen näköisenä suuri kyynel poskellaan.
Nousin äkkiä ylös ja sanoin, että en minä kuollut. Poika riemastui: ”Hei, minä paransin sinut!” Hän sitoi jalan uudelleen. Kun kääre oli valmis, hän antoi minulle oman pienen, nuhjuisen karkkilaatikkonsa ja sanoi: ”Ota tästä kaksi tablettia kahdesti päivässä.” Sitten hän kirjoitti jotain pienelle paperilapulle ja antoi sen kuittina minulle: ”Se maksaa viisikymmentä.”
Vielä hetken poika istui totisen näköisenä tuolilla ja antoi palautteen: ”Isi, sinä olit hyvä leikkikaveri, mutta minä en tykkää sellaisista leikeistä, joissa joku voi kuolla.”
Raamatussakin on kuvattu isän ja pojan suhdetta. Tosin se suhde, johon viittaan, ei ole ihmisisän ja -lapsen suhde vaan jumalallinen. Raamattu kertoo, kuinka Poika oli Isänsä rinnalla ennen maailman luomista: ”Jo silloin minä, esikoinen, olin hänen vierellään, hänen ilonaan päivät pitkät, kaiken aikaa leikkimässä hänen edessään” (Sananl. 8: 30). Millä Poika leikki? Maan kiekolla, Sananlaskuissa kuvaillaan. Ja iloa hänelle toivat ihmislapset.
Poika syntyi maailmaan pelastamaan langenneen ihmisen. Raamattu kertoo suuresta Parantajasta. Poika, Jeesus, oli erityisesti lasten ystävä. Hän paransi lapsia, otti heitä syliinsä, rukoili heidän puolestaan, pani kätensä heidän päällensä ja siunasi heitä. Pojan viesti ihmisille, meille nykyisillekin, oli: ”Nyt, lapset, kuulkaa minua! Hyvin käy sen, joka minun tietäni kulkee” (Sananl. 8: 32).
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys