Minkälaiset aseet nyt ottaisin käyttöön. Tiskiaineen, mikrokuituliinan, sanomalehtipaperin, lastan vai ehkä sen heräteostoksen, jonka akku riitti kertakäytöllä kahteen ikkunaan. Vesisankot, kaksi kappaletta avaajia ja ruuvimeisselin. Näissä vanhoissa ikkunoissa on jokaisessa yhteensä kuusi puolta, paljonko niistä kaiken kaikkiaan tuleekaan
Tällä kerralla aloitan ainakin niistä, jotka viime vuonna jäi avaamatta ja näyttävät takaansa avautuvan maiseman harmaana. Sitten tarvitaan myös tikkaat ja lankkuviritelmät. Ja ehkä kaveri, joka varmistaa Pelkkä työn ajatteleminenkin jo väsyttää, mutta pakko tämä on tehdä, muuten koko huusholli tuntuu koko kesän tunkkaiselta.
Kun lapset olivat pieniä, teippasin keittiön kaapin oveen katkelman Pirkko-Liisa Linjaman runosta äidin kevätkirje:
”Sinä ymmärtäväinen
minun ei tarvitse selitellä
miksi keittiön ikkuna
on täynnä voileipäkäsien jälkiä.”
Kun suunnittelimme muuttoa tähän taloon, alhaalle yltävät ikkunat ensin mietityttivät. Myöhemmin ne vain ihastuttivat. Pidimme huolen, että yksivuotiaallakin oli vapaa pääsy ikkunan ääreen. Monet tovit siinä vietettiin seuraillen lintujen, oravien ja jopa ketun puuhailuja. Siksipä ikkunan alaosa oli täynnä pieniä käden ja nenän jälkiä. Ylempänä näkyi hieman isompiakin sormenjälkiä. Kaikkein ylimpänä oli joskus otsan painauma, josta erottui selvästi ryppyjen hienot verkostot. Pappa oli jaksanut lähteä katsomaan lasten kanssa ulos. Linjaman runo jatkuu näin:
”Mutta tänä päivänä
kun talven taakat ovat takana
ja aurinko loistaa
on helppo iloita voileipäkäsistä,
jotka osoittelevat pikkulintuja
– vain tuokio, ja kurasaappaat
ovat tömistelleet luotamme pois.”
Tätä nykyä ikkunat saavat olla enimmäkseen rauhassa. Vain joskus lastenlapset tulevat jättämään niihin omat jälkensä. Niiden pesu tapahtuu aina viiveellä, haikeudella. Kauanko kestää, että saamme syliimme taas näitä kaukana-asuvia?
Onko pakko pestä ikkunat, onko pakko siivota? Nuoriso esittää tuon kysymyksen usein raflaavasti. On ihan hyvä pysähtyä miettimään sitä. Ainakin silloin, kun työ tuntuu pakonomaiselta. Hyvä on aina myös miettiä, miten perheessä töitä pystyy jakamaan. Ja tehtyä työtä voi aina juhlia vaikkapa lättykekkereillä tai pelkällä hyvällä mielellä.
Joskus on hyvä pysähtyä myös miettimään sitä, millaisesta ikkunasta me itse katselemme maailmaa. Liian kirkkaaksi puunattu saattaa näyttää naapurin takapihan törkykasatkin. Ja harmaaksi pinttyneen ikkunan läpi on vaikea erottaa tien routavauriot. Mutta matalalla olevasta ikkunasta pienen on helppo nähdä muuttolintujen kerääntyminen matkaan lähtöä varten.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys