Istahdin koneelle ja mietin aihetta blogikirjoitukseeni. Tuijotin pitkään tyhjää ruudussa näkyvää arkkia ja päätin lähteä lenkille. Toivoin, että ajatukseni jotenkin selkiintyisivät. Että löytyisi aihe, mistä kirjoittaa. Pysähdyin pihalla sohjoa kolaavan miehen vierelle, ja jaoin ajatukseni:
– Miksikähän aina tulee niin raadollinen olo, kun pitäisi kirjoittaa? Tai kun pitäisi avata suunsa muuallakin Siionin työssä. Tulee olo, että joku muu olisi paljon parempi tähän tehtävään.
– Niinpä, me joudutaan tekemään tätä työtä pienen paikalla.
Sohjossa tarpoessani mietin sanaa raadollinen. Mietin muitakin lähelle tulevia sanoja: köykäinen, huono, syntinen, raadonhajuinen. Ne sanat tuntuvat olevan kaukana sanoista hurskas ja uskovainen, tai Raamatussa käytettävästä kauniista ilmaisusta hyvä haju Kristuksessa.
Raadollinen olo on tuttua muissakin tilanteissa. Joulun jälkeen istuin avustajan roolissa eräässä seurakunnan kerhossa. Siellä itse kukin kertoi, miten joulun aika oli mennyt. Omalla vuorollani arkuus voitti, ja sain sanotuksi vain, että joulua vietettiin mukavasti perheen kesken. Ei tullut usko tunnustettua, vaikka sitä joku ehkä odotti. Mutta enpä päässyt niin vähällä. Kysymyksiä alkoi sadella, ja lopulta minun piti kertoa, että meitä oli kotona 21 joulunviettäjää, joista liuta pikkulapsia. Eivätkä edes kaikki lapset olleet kotona Eikä ollut ongelmia Juu, yhdessä tehtiin joulu. Vasta tuon kysymystulvan jälkeen tuli hyvä ja vapaa olo kertoa, miten mukavaa oli kokoontua joulun sanoman äärelle, laulaa ja iloita lasten ilosta.
Raadolliselta tuntui olo silloinkin, kun eräs sairas ihminen avautui oman elämänsä kurjuudesta ja toivottomuudesta. Silloin tuntui, että omat sanat olivat hukassa. Ja vaikka minulla oli tieto, että jos Jumala saisi lohduttaa sairasvuoteella, iankaikkisen elämän toivo kuitenkin antaisi lohdun näköalaa elämään, en saanut sanoja ulos.
Pääsiäisseuroista jäivät mieleeni Paavalin sanat, joissa hän, Jumalan apostoli, tunsi itsensä kaikista vähäisimmäksi apostolien joukossa. Hän tunsi raadollisuutta tehtävässään. Se voima, jolla uskovaiset ihmiset ovat kautta aikojen tehneet Jumalan valtakunnan työtä, ei ole ollut lähtöisin omasta itsestä.
Minulle rakas kohta pääsiäisen ajan raamatunkertomuksissa on Tuomaksen kohta. Epäilevä opetuslapsi sai tuntea Jeesuksen erityisrakkautta. Hän pääsi lähelle Mestaria ja sai voimaa uskoa. Ei tuntenut Tuomas itseänsä hurskaaksi ja jumaliseksi, vaan vain yhdeksi opetuslapseksi. Pieneksi. (Joh. 20.)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys