Tunnen nuo kasvot niin hyvin, että tiedän, mitä on tulossa. Hymy alkaa aina silmäkulmista, siirtyy sitten silmiin. Katse kohdistuu minuun, ja suupieliin tulee eloa. Vieläkin saan hetken odottaa. Mutta olen oppinut, että aina kannattaa odottaa. Jos kärsimättömänä ehdin kysymään, mitä nyt, asian ulostulo vain viivästyy. Ja minä malttamaton haluan ehdottomasti kuulla nuo ajatukset, sillä ne ovat aina kuulemisen arvoisia.
Tässä ajassa pärjää puhumisen taidoilla. Puheilmaisua opetetaan jo peruskoulusta lähtien. Artikulointia harjoitellaan ja suullisilla esityksillä halutaan poistaa esiintymistilanteen jännitystä. Kotona jo ihan pienille lapsille painotetaan: Sinä voit aina kertoa, mikä sinua vaivaa. Pahalla mielellä olevallehan se ei aina ole helppoa! Sosiaalisessa mediassa näkyvyyttä saa se, joka aktiivisesti kertoo näkemyksistään ja kokemuksistaan. Tämä aika on rohkeiden esiintyjien aikaa.
On hyvä asia, että lähisuhteissa korostetaan puhumisen tärkeyttä. On todella tärkeää, että nuoret parit jo seurusteluaikana puhuisivat paljon, koska silloin toisen arvomaailma, tunteet ja tarpeet avautuvat toiselle. Tulee tieto ja ymmärrys, olemmeko toisillemme oikeita ihmisiä rinnalla kulkijoiksi. Kyky käsitellä vaikeita asioita vahvistaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
Mutta kaikki eivät ole puhuvia ihmisiä. Puhumattomia on myös heissä, jotka puhuvat paljon. Sellaisia, jotka eivät koskaan oikeasti raota omaa sisintään. On lähimmäisiä, joiden on valtavan vaikea puhua omista tunteistaan. Toivottavasti osaamme antaa tilaa myös heille. Monta kertaa onkin niin, että hiljaisesta ja sisäänpäin kääntyneestä ihmisestä löytyy aidoin kuuntelija.
Raamatussa puhutaan myös puhumisesta ja vaikenemisesta. Syyttäjien edessä Jeesus vaikeni. ”On aika puhua ja aika olla vaiti.” Vaikenemisen kehotuksella halutaan opettaa lähimmäisen kunnioitusta. On vaikea puhua ja kuunnella yhtä aikaa. Yksilökeskeisessä ajattelutavassa toisen ihmisen hiljaiselle ja nöyrälle huomioonottamiselle ei tahdo löytyä sijaa.
Hiljaisen ihmisen rinnalla olen oppinut rakastamaan hiljaisuutta. Olotilaa, jossa ei tarvitse täyttää pitkiäkään hiljaisia hetkiä turhalla jutustelulla. Aina tiedän myös sen, että tulen kuulluksi, kun kuulijaa tarvitsen. Olen myös oppinut sen, että toisesta välittäminen ja huomionosoitukset eivät tarvitse sanoja. Kosketus ja silmiin katsominen merkitsevät enemmän kuin tuhat sanaa. Ja tärkeimmälle asialle, anteeksiantamuksen evankeliumille, sanat eivät ole hukassa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys