Pauli Määttä
Meitä on moneksi. Ihmisiä on luokiteltu ryhmiin jo antiikin ajoilta lähtien. Ei ole kahta samanlaista. Jo ulkoisen olemuksemme perusteella voidaan erottaa erilaisia ryhmiä. Samoin sen, miten toimimme ja ajattelemme. Toiset ovat ulospäin suuntautuneita, toiset viihtyvät enemmän itsekseen. Toiset ovat varmoja itsestään, toiset epäilevämpiä. Jotkut ovat nopeita, toiset hitaampia. Jotkut innostuvat uusista asioista, toisille kaikki uusi herättää epäilyksiä. Toisilta onnistuu kielten opiskelu, toisilta matematiikka. Jotkut ovat käytännön ihmisiä, toisia kiehtoo teoriakysymykset. Elämämme aikana ehdimme kuulua monenlaisiin ryhmiin.
On mielenkiintoista seurata, miten erilaiset ihmiset käyttäytyvät ryhmissä. Perheessä isän ja äidin roolit muotoutuvat vuosien aikana. Ne voivat olla hyvinkin erilaisia. Opiskeluajoilta muistan vanhemman pariskunnan, jossa mies oli kuin viilipytty ja vaimo kuin tuli ja leimaus. Tärkeää on, että puolisot hyväksyvät roolinsa ja kokevat liitossa rakkautta ja hyväksyntää. Lasten asema muuttuu iän myötä. Ensin lapsi on täysin riippuvainen vanhempien huolenpidosta. Vähitellen oma rooli kasvaa, ja murrosiässä lapsi yrittää tehdä enemmänkin pesäeroa. Toivottavasti yhteydet vanhempiin eivät kuitenkaan katkea. Aikuisuuden kynnyksellä lapset ikään kuin palaavat, ja nyt on kysymys kahden aikuisen vuorovaikutuksesta. Lapset saattavat olla luonteeltaan hyvinkin erilaisia, vaikka koti ja lähtökohdat ovat samat.
Olen viettänyt työpaikalla ison osan elämästäni. Siellä on esimies-alaissuhteita ja työtoverien välisiä suhteita. Se, miten yhteistyö toimii, riippuu pitkälle siitä, kuinka henkilöiden ominaisuudet synkkaavat toisiinsa. Jos esimies on tarkka ja täsmällinen, voi itsensä epävarmaksi kokeva viihtyä siinä aivan hyvin. Jos alainen haluaa vapautta toimia, syntyy ongelmia, jos esimies haluaa ohjeistaa asiat pilkulleen. Erilaisia versioita on paljon – onnistuneita ja vähemmän onnistuneita.
Työtoverien kanssa vuorovaikutus on usein vapaamuotoisempaa. Usein käydään läpi myös perhe- ja muita asioita. Jotkut ovat avoimempia. Toiset pysyttelevät etäämpänä. Mielenkiintoista on, kuinka työuran loppuessa hyvinkin tuttu työyhteisö jää, kun yhteinen nimittäjä eli työ jää pois. Kun jäin eläkkeelle, useampi henkilö sanoi, että tule sitten käymään. Sanoin, että tulen heti, jos joku kutsuu. Yksi kutsu on jo tullut: sain kutsun työkaverin eläkkeelle lähtö- tilaisuuteen. Neljä vuotta sitä kutsua sai odottaa. Korona-aika on muuttanut työyhteisöjä. Töitä tehdään paljon etänä. Kyselinkin työpaikalla käydessäni, että onko teillä enää työyhteisöä jäljellä. Sain aika mietteliäitä vastauksia.
Luottamustehtävissä ihmisten erilaiset taipumukset tulevat hyvin esille. Kokouksiin osallistuu eri lähtökohdista koostuva joukko noin kerran kuussa. Joidenkin kanssa pääsee tutummaksi, mutta osaa jää kyllä vieraaksi. Alussa saattaa olla kova vääntö siitä, kuka saa merkittävimmät paikat. Kun pestit on jaettu, tilanne tavallisesti rauhoittuu. Joillekin kyllä saattaa jäädä jotain hampaankoloon pitkäksikin aikaa. Kun työ alkaa, yksi ryhmä erottautuu: henkilöt, jotka tietävät asiat. Varma mielipide löytyy, vaikka toiset ovat vasta kyselyasteella. Hankalampi versio on se, jos varmoihin mielipiteisiin liittyy kaiken kyseenalaistaminen. Se voi halvaannuttaa koko päätöksenteon.
Erilaiset tavat toimia tulevat tutuiksi erilaisilla ryhmämatkoilla. Työn ja ammatin puolesta olin mukana muutaman päivän tutustumismatkoilla. Jo etukäteen saattoi ennustaa, miten homma toimii. Matkatovereista pääosan kanssa ei ole ongelmia. Mennään, minne sovitaan, ja toimitaan niin kuin sovitaan. Osa porukasta on aktiivista, osa kulkee kiltisti mukana. Usein löytyy joku hauskuuttaja, joka tarvittaessa keksii tapoja keventää ilmapiiriä. Mutta sitten, varsinkin vieraassa maassa ja kulttuurissa, jos ei osaa kieltäkään, joillekin tulee ongelmia. Näillä matkoilla ongelmiin yleensä liittyi alkoholi. Arvostelukyky herpaantui ja henkilöt saattoivat ajautua epämääräisiin porukoihin. Heitä sitten kaipailtiin ja etsittiin. Kaikki onneksi lopulta löytyivät, joillakin ehkä silmä mustana tai lompakko hukassa. Kengätkin olivat saattaneet jäädä vieraaseen maahan.
Uskovaisten reissuilla ei ole tarvittu poliisin apua. Matkanjohtajakin on päässyt helpommalla. Niillä matkoilla yhteinen arvopohja määrittää, minne mennään ja miten ollaan. Erilaisia tyyppejä löytyy silti. On nopeita ja vähemmän nopeita. Ruokajonossa samat henkilöt ovat jonon keulilla ja samat jonon hännillä. On vilkkaampia ja rauhallisempia. Olemme muutaman kerran päässeet vajaan viikon mittaiselle ruskaretkelle. Muita ruskaretkeläisiä emme juuri tapaa vuoden mittaan, koska he ovat eri paikkakunnilta. On mielenkiintoista, kuinka joidenkin kanssa pääsee retkipolulla syvällisiin keskusteluihin, vaikka henkilöä ja hänen taustojaan ei juuri tunnekaan. Iltaohjelmassa toistuu usein sama kuvio. Aviopareista mies on usein se, jolla olisi hyviä juttuja kerrottavana koko porukalle, mutta usein vaimo toppuuttelee. "Tuohan on kuultu jo sata kertaa."
Siionin talostelussakin erilaiset roolit tulevat esiin. Seurakuntapäivillä rohkeimmat käyttävät puheenvuoroja. Keskusteluja voidaan jatkaa vaikkapa pyhäkoulupiireissä, jolloin kaikki pääsevät mukaan. Siionin työtehtävissä olisi hyvä, että kukaan ei kuormittuisi liikaa. Se estetään jakamalla tehtäviä. Yhteiskunnassa on vallalla ajatus, että jokainen on oman onnensa seppä. Toivottavasti se ei heijastu sillä tavoin, ettemme lähde mukaan, kun meitä pyydetään erilaisiin tehtäviin. Yhteisessä työssä on siunaus. Jokainen voi toimia omilla lahjoillaan yhteiseksi hyväksi.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys