Pauli Määttä
Muutama vuosi sitten työkaveri soitti. Hän kertoi olleensa mökillään hotelli helpotuksessa. Sinne oli tuotu viihdykkeeksi vanhoja naistenlehtiä. Yksi kirjoitus oli pistänyt silmään. Onko se sinun tekemä? Ja olihan se. Samainen lehti tuli vastaan, kun jokin aika sitten yritimme pienentää kaappeihin kertyneitä lehtipinoja. Lehti oli Kodin kuvalehti vuodelta 2008. Siinä julkaistiin kirjoituskilpailussa palkittuja kirjoituksia aiheesta: ”Nainen jota rakastan”. Kilpailun toinen sija toi palkintona riippukeinun, joka on jo tainnut hajota tai ainakin hävitä.
Kirjoituksen perusteella elämä tuntui melko valmiilta. Oli talo, oli työtä. Osa lapsista oli jo muuttanut pois. Aivan pieniä ei enää ollut. Yksi iso ajallinen haave oli. Jos saisimme joskus kesäpaikan. Ja kas kummaa, kesäpaikka toteutui jo seuraavana vuonna melkein sellaisena kuin kirjoituksessa haaveiltiin.
Elämä tuntui kotoisalta toimeliaan puolison rinnalla. Muutama kipukohtakin mainittiin. Samoihin asioihin törmätään yhä edelleen, vaikka vuosien varrella on tullut luettua sylikaupalla erilaisia elämäntaito-oppaita, miten tullaan paremmaksi ihmiseksi. Onneksi evankeliumin voimalla on saatu aloittaa aina uudestaan puhtaalta pöydältä.
Jokaiselta, jolle Taivaan Isä on lahjoittanut puolison, löytyy tarina mistä ja miten kaikki alkoi. Miten vakka ja kansi löysivät toisensa. Meillä keskeisessä roolissa oli taskulaskin Texas Instruments TI 50. Se oli sen ajan taskulaskinten, jos ei aivan Lamborghini, niin ainakin Mersu. Olin kuullut, että opiskelijakylässä naapurikerrostalossa asuvalla sisarella olisi sellainen. Tenttiin olisi hyvä mennä kunnon laskimen kanssa. Onnistuisiko lainaaminen? Kyllä onnistuu. Kun sitten menin hakemaan laskinta, yllätys oli melkoinen. Pöytään oli katettu juhla-ateria. Kun tämä vielä toistui pari kolme kertaa, alkoivat bussivuorotkin sattua yhteen esimerkiksi seuroista palatessa.
Juhla-ateriat olivat melkoinen kontrasti omaan ruokakulttuuriini: Lämmitin kattilassa vettä. Kuuman veden päälle maksalaatikkorasia hautumaan. Kun se oli lämmennyt, söin ruoan suoraan rasiasta haarukalla tai lusikalla. Ruoka oli hyvää ja ravitsevaa, ja sitä oli riittävästi. Tiskiäkin tuli vain lusikka tai haarukka. Mutta kieltämättä hieman yksitoikkoista pitemmän päälle.
Yhteinen elämämme alkoi Raution kirkosta. Ensimmäinen yhteinen hankinta oli keittiöjakkara opiskelija-asunnon keittiöön. Elämä lähti soljumaan. Saatiin ammatit, muutettiin pari kertaa, lapsia syntyi.
Jossain vaiheessa elämä tuntui kovin täydeltä. Valitin kerran eräälle veljelle, että tämä tohina ei lopu koskaan. Hän sanoi, että vuodet vierivät nopeasti. Heillä oli ollut suuri perhe. En tarkalleen muista, oliko hänen lapsistaan silloin enää kukaan kotona. Ajattelin, että saahan sitä puhua. Mutta totta se oli. Yhdessä vaiheessa kaikille oli tarjota omat huoneet. Ei mennyt kuin muutama vuosi, niin talo oli tyhjentynyt. Taas oltiin kahdestaan. Seuraava sukupolvi on nyt samanlaisten asioiden edessä. Haasteet eivät ole ainakaan vähentyneet.
Joskus saatetaan istua kynttiläillalliselle. Nyt molempien eteen teekupin ja syömisten lisäksi on ilmestynyt dosetit. Vuosien mittaan niiden sisältö näyttää aina vaan kasvavan.
Jokin aika sitten oltiin aviopuolisoillassa. Lähes kaikki muut elivät tuota pikkulapsivaihetta ja elämän ruuhkavuosia. Joku hoksasi kysyä, millaista elämä on silloin, kun on oltu naimisissa yli 40 vuotta. No, minäpä kerron. Puoliso istuu lepotuolissa ja kutoo minulle villapaitaa. Laitan takkaan tulen, jotta jalat pysyisivät lämpiminä. Kannan ruokaa, kahvia ja suklaata neulojalle. Näin puikot voivat heilua keskeytymättä. Kuulostaa seesteiseltä, oli yleinen kommentti.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys