Pauli Määttä
Elämä ei ole aina tasaista etenemistä. Eteen tulee hetkiä, jotka voivat muuttaa koko loppuelämän tai ainakin ajatuksemme. Yksi ensimmäisistä merkittävistä hetkistä on kaste. Itse emme sitä taida juuri huomata, mutta hengellisen merkityksen lisäksi saamme silloin nimen. Se on osa identiteettiämme koko elämän ajan.
Rippikoulussa monet havahtuvat vastuuseen omasta elämästään. Voipa sieltä löytää elinikäisiä ystäviäkin. Avioliitto on yksi taitekohta. Siinä kaksi ihmistä aloittaa yhteisen taipaleen. Ensimmäinen lapsi on melkoinen mullistus. Jokainen sisarus tuo sitten uuden vivahteen yhteiseloon. Ne, jotka ovat löytäneet elämän tien, uskon, ehkä pitkäänkin etsittyään, pitävät sitä usein elämänsä suurimpana taitekohtana.
On myös lukemattomia muita taitekohtia. Elämän alkuvaiheessa opitaan uusia taitoja ja asioita. Ensimmäiset sanat luovat sillan muihin ihmisiin. Kävelemään oppiminen laajentaa heti elinpiiriä. Sitten opitaan pyöräilemään ja luistelemaan. Lukeminen avaa aivan uuden maailman. Varhaislapsuuteen liittyy ainakin yksi menetys, kun tutti häviää. Monet aloittavat päivähoidossa kodin ulkopuolella, ja viimeistään koulun aloittaminen merkitsee päivittäistä irrottautumista kodin piiristä. Koulussa opitaan uusia taitoja, jotka avaavat ovia uusiin ulottuvuuksiin.
Omasta lapsuudesta muistan, kuinka ajelin pyörällä metsäautotietä kerta kerran jälkeen pidemmälle. Jännittyneenä mietin, millainen maailma avautuu seuraavan kukkulan takaa. Suksilla oli eräänlainen taitekohta, kun uskalsi laskea tuosta tai tuosta mäestä. Monet asiat tulivat nuoruudessani melkoisella viiveellä nykyaikaan verrattuna. Esimerkiksi puhelimella soitin ensimmäisen kerran 17-vuotiaana. Siihen asti oli selvitty kirjeillä ja korteilla.
Aikanaan seurasivat koulun jälkeen armeija ja muutto opiskelupaikkakunnalle. Jossain vaiheessa tuli ajokorttikin hommattua. Avioliitto ja lapset ovat antaneet suuntaa ja sisältöä elämälle. Työpaikan ja paikkakunnan muutosten yhteydessä on joutunut muuttamaan päivittäisiä rutiineja.
Elämä noudattelee ehkä Gaussin käyrää. Lähdetään pienestä. Saavutetaan lakipiste jossain vaiheessa ja lopussa taas laskeudutaan alas. Jokainen toivoo, että tuo loppuvaihe jäisi lyhyeksi. Vuosikymmeniä sitten tuntui, että maailmassa on paljon vanhoja ihmisiä. Mutta itse olen nuori. Sitten eräänä päivänä minulta kysyttiin, että oletko jo 50 vuotta täyttänyt. Silloin tuohon rajapyykkiin oli vielä aikaa. Toinen muistutus tuli, kun olimme vaimon kanssa Tallinnassa Lasnamäen torilla. Myyjät kauppasivat meille innokkaasti leluja, jotka sopisivat lastenlapsille. Siinä vaiheessa lastenlapsista ei ollut vielä mitään tietoa. Yksi pieni taitekohta oli, kun olin kahden nuorimman poikani kanssa hiihtämässä. Yhtäkkiä he päättivät jättää minut. Siihen asti olin saanut määritellä vauhdin. Ajatus elämän rajallisuudesta tuli konkreettisesti mieleen.
Eläkkeelle jääminen on suurimpia taitekohtia. Tuttu päivärytmi jää taakse. Samalla jäävät työtoverit, joiden kanssa on jaettu iloja ja suruja lähes päivittäin jopa vuosikymmenien ajan. Kun yhteinen nimittäjä eli työ jää pois, katkeaa yhteydenpito muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Joihinkin työtovereihin olen ollut yhteydessä puhelimella. Ääni ei ole vuosien aikana miksikään muuttunut, mutta habitus on kuulemma muuttunut.
Eläkkeelle jääntiin liittyy odotuksia ja pelkoja. Uusi elämäntilanne antaa mahdollisuuksia käyttää aikaa omiin kiinnostuksenkohteisiin. Mutta putoaako elämältä tarkoitus? Olisikin hyvä, että jokaisella olisi muutakin elämää kuin työ. Täytyy tunnustaa, että itse odotin eläkkeelle pääsyä. Minulla oli työpöydän laatikossa "nippanappa"-kalenteri samalla tavalla kuin armeijassa. En sitä kehdannut kyllä kenellekään näyttää. Nippanappa on ainakin oman aikani varusmiehille tuttu: Pahvinpalaselle oli piirretty ruudukko. Ruudukkoon väritettiin, montako aamua oli "kärsitty" ja montako aamua oli jäljellä. Kävivätpä jotkut Oulun kaupungin kasarmilta vierailulla Hiukkavaaran sotkussa napsuttelemassa kalenteria myöhemmin saapuneiden varusmiesten edessä. Itse en ainakaan muista, että olisin ollut mukana moisilla reissuilla.
Ehkä vuosien saatossa myös tavoitteet muuttuvat. Nuorena on vahva tarve saavuttaa jotain. Vähitellen ajatus siirtyy säilyttämiseen. Se voi näkyä ihan konkreettisissa asioissa. Olen saanut opastusta nuorisolta, kuinka tuo ja tuo juttu pitäisi uusia. Itselleni riittäisi vanhan säilyttäminen niin kauan kuin vanha suinkin toimii.
On sanottu, että kannattaa iloita siitä, mitä on, eikä murehtia siitä, mitä ei ole. Olen usein huomannut toimivani juuri väärinpäin. Ensin murehdin asiaa, jota ei ole. Kun sen sitten ehkä saa, ei mene aikaakaan, kun asia muuttuu arkipäiväiseksi tai unohtuu kokonaan. Uusi murehtimisen paikka on, kun asiaa ei enää ole. Olen lukenut, että fyysinen voima vähentyy iän myötä prosentin vuodessa. En ole tuota juuri huomannut, mutta – kumma kyllä – lapiota ei pysty heiluttamaan kuin hetken. Heti kohta on otettava huilitauko.
Joskus ajattelee etukäteen, että joku tietty hetki on järisyttävä taitekohta. Esimerkiksi vuosituhannen vaihdetta odotettiin pitkään. Sellaista taitekohtaa ei ole kovin monelle sukupolvelle suotu. Julkisuudessa oli jopa uhkakuvia, kuinka kaikki pysähtyy. Esimerkiksi sähkö- ja tietoverkot voivat sammua. No, sitten tuli tuo hetki. Minuutit ja sekunnit kuluivat. Vuosituhat vaihtui. Mitään järisyttävää ei tapahtunutkaan.
Ennen saatettiin sanoa edesmenneestä, että hän nukkui pois elämästä kyllänsä saaneena. Varmaan ei tarkoitettu, että hän oli kyllästynyt elämään, vaan enemmänkin kokemusta täydestä elämästä sen eri vaiheineen.
Olen huomannut, että aika on armollinen. Mennyt aika tuntuu lyhyeltä, mutta tuleva pitkältä. Sitten voi vielä ajatella, että juuri tämä hetki on sitä elämän parasta aikaa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys