Pauli Määttä
Pauli Määttä
Korona-aikana kesämökkien kysyntä on noussut huippuunsa. Yhä useammat haluavat viettää lomansa ja osan työajastakin luonnon helmassa. Meihin iski mökkikuume reilu kymmenen vuotta sitten. Siitä kuumeesta, kuten autokuumeestakaan ei taida selvitä kuin yhdellä tavalla. Mökki pitää hankkia.
Mummolat olivat pitkään kesäpaikkoja. Sinne oli helppo mennä. Lisäksi kävimme autio- ja varaustuvilla. Mutta kun mummoloita ei enää voinut käyttää, iski mökkikuume. Ensin katselimme mökkejä 50 kilometrin säteeltä, Sitten sadan kilometrin. Lopulta huomasimme kiinnostavan paikan lähes 200 kilometrin päästä. Lähdimme oitis paikkaa katsomaan. Menomatkalla vannoimme moneen kertaan, että näin kaukaa mökkiä ei hankita. Mutta paikan päällä alkoikin tuntua siltä, että täällä voisi viihtyä pitempäänkin. Istuimme sitten kotona tietokoneen ääressä ja moneen kertaa pähkäilimme, että lähetetäänkö sähköpostia välittäjälle vai ei. Lopulta päätimme: ei muuta kuin painetaan enteriä. Ja niin mökki oli meidän hallussamme parin kolmen viikon päästä.
Meillä ei ollut omakohtaista kokemusta mökkeilystä. Pitkään mietimme, että oliko hirmu iso rahallinen sijoitus hintansa väärti. Laskimme, ettei koko Euroopasta löydy hotellia, jossa yöpymisvuorokauden hinta olisi korkeampi kuin mökillämme. Mutta meistä tuli mökkeilijöitä. Lähes aina kun oli mahdollista, suunnistimme sinne. Aluksi nuorimmat lapset olivat mukana. Vähitellen kävimme etupäässä kahdestaan. Kuitenkin lapset perheineen ja kavereineen ovat käyttäneet mökkiä ihan kiitettävästi. Pikkuhiljaa yöpymisvuorokauden hintakin painui ihan siedettävälle tasolle.
Mikä mökkeilyssä on oleellista? Vaikka siellä tehdään samoja juttuja kuin kotonakin, syödään, siivotaan, nukutaan, remontoidaan, hoidetaan kasvimaata, leikataan ruohoa, on kysymys toisesta todellisuudesta. Ympäristö ja maisema on toisenlaiset. Samatkin askareet tehdään hieman eri tavalla. Mökki on järven rannalla, mikä tuo ihan oman ulottuvuutensa. Erityisesti ensimmäisenä kesänä istuttiin iltaisin ihailemassa auringon laskua järven taakse. Ja jo matka erottaa arjen ja toisen todellisuuden.
Kun olimme mökillä isolla porukalla ensimmäistä kertaa, huomasimme Päivämiehestä, että paikkakunnalla on pihaseurat. Sinne siis! Taisi siinä paikallisilla mennä suu auki, kun yhtäkkiä pihaan porhalsi kaksi autokuntaa uppo-outoa porukkaa. Olemme sittemmin osallistuneet seuroihin ja muuhun toimintaan, kun olemme olleet paikalla. Saimme ikään kuin toisen kotisiionin ja uusia ystäviä ja saattomiehiä.
Monta kertaa olemme puhuneet, että yhteys paikalliseen siioniin on kuin piste iin päälle. Ilman sitä ainoa kontakti paikkakuntalaisiin voisi olla kaupan kassalla. Päivää ja kiitos. Onko meistä sitten ollut mitään hyötyä paikkakunnan uskovaisille? Joskus olemme autelleet keittiöllä. Suviseuratyövuorojakin oli luvattu tehdä. On myös ollut puhetta, että pidetään kesäkeittiössämme pihaseurat, kun keittiö valmistuu. Vuotta ei ole sovittu.
Yhtenä kesänä toimitalolla oli remontti. Sain vihiä, että nyt saa mökillä löhöily riittää ja on tultava talkoisiin. Yhdistyksellä oli menossa sadevesiviemäröinnin uusiminen. Kosteassa savimaassa putket ja kaivot pyrkivät ponnahtamaan ylös kaivannosta. Niin sain luottamustehtävän istua painona kaivon päällä, kunnes putket oli peitetty ja kaivokin alkoi pysyä paikallaan.
Korona-aikana yhteydet kotisiioniin ovat olleet vähissä. Sama tilanne on ollut mökkisiioninkin kanssa. Rukous ja toivomus on, että korona vähitellen poistuu ja päästään taas talostelemaan tavalliseen tapaan.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys