Joulu on nyt ohitse. Toivottavasti kaikki ovat saaneet sopivasti lahjoja. Jo Raamatun sananlaskuissa on pohdintaa siitä, mitä tapahtuu, jos saa elämässä liian paljon tai liian vähän (Sananl. 30:9). Ajatukset sopinevat myös lahjoihin.
Lahjat ovat usein tavaraa. Olen usein pohtinut muiden ihmisten ja omaa suhtautumistani tavaraan. Ihmiskunnan historiassa tällaista pohdintaa ei juuri ole tarvinnut tehdä. Tavallisilla ihmisillä on ollut täysi työ hankkia taloudessa välttämättömästi tarvittavat tavarat. Niitä on pidetty ja korjailtu mahdollisimman pitkään. Kaikki mahdollinen on myös säästetty pahan päivän varalle. Onpa kerrottu juttuja vanhoista ihmisistä, jotka ovat jättäneet jälkeensä kasoittain pestyjä margariinirasioita.
Tilanne on muuttunut parin viime sukupolven aikana. Tavara on halventunut. Nykyisin tuodaan tavaraa ylen määrin laivojen konteissa Kiinasta ja Intiasta. Sama tavara täyttää sitten komerot ja varastot. Hieno asia nykyajassa on, että netin ja erilaisten kirpputorien kautta tavaraa voi myös kierrättää käyttäjältä toiselle.
Milloin olisi sitten oikea aika lähteä ostoksille? Mainosten perusteella ostohetki on aina käsillä. Saamme lukea, kuinka hankkimalla jonkun tietyn tavaran elämässä seuraa menestystä ja onnea. Vai olisiko hankinnan aika silloin, kun edellinen esine on hajonnut, tullut teknisen käyttöikänsä päähän? Ehkä sähkölaitteita ei kannata käyttää aivan loppuun. Pitäisikö ostaa silloin kun halvalla saa, vaikka ei olisi tarvettakaan? Vai ostanko itselleni arvostusta pitämällä itseni muodin aallon harjalla?
Tavaroiden tekeminen, kuljettaminen ja myyminen tuo työtä ja tuloja koko ketjulle. Ongelmiakin on. Valmistus voi tapahtua huonoissa olosuhteissa. Energiaa ja raaka-aineita kuluu. Tavaroiden uusiokäyttäminen on vasta alussa. Esimerkiksi tekstiilikuituja voitaisiin käyttää uudelleen. Tilanne on paranemassa. Olen piilottanut roskiin tuomittuja vaatekappaleita odottamaan sitä hetkeä, kun rikkinäiset vaatteet kuidutetaan ja niistä tehdään uusia vaatteita.
Mikä on oma suhteeni ostamiseen? Ehkä päällimmäisenä on ajatus niukkuudesta. Vieläkin muistan, kuinka hyppyrimäessä molemmat sukset menivät poikki yhtä aikaa. Sukset oli vasta saatu. Matka kotiin oli pitkä. En niinkään pelännyt moitesaarnaa kuin sitä murhetta, jota vanhemmille uutisesta tuli. Oli tehty vähäisistä varoista iso hankinta, joka heti meni hukkaan. En muista, saatiinko suksista vielä jotenkin käyttökelpoiset pellillä paikkaamalla. Muistan myös, kun menin kelloliikkeeseen. Siellä oli eräs isä ostamassa tyttärelleen rannekelloa. Kun sopiva kello löytyi, tehtiin pitkäaikainen osamaksusopimus.
Kun aikoinaan ostimme stereot, otimme varmuuden vuoksi viiden vuoden vakuutuksen rikkoutumisen varalta, olihan tehty iso hankinta. Sitten kengät. Olin tykästynyt yhteen kenkämalliin. Ennen kaikkea kengät oli helppo panna jalkaan ilman kenkälusikkaa. Kun edellinen pari alkoi rispaantua, hain uudet samanlaiset. Vanhat jatkoivat palvelua työkenkinä suutarin avustamana vielä kauan. Kerran vein kengät taas suutarille. Hän katseli kenkiä ja minua pitkään, kunnes sanoi: ”Kuule, sinun täytyy ymmärtää, että kengillekin tulee joskus loppu”. Kun hän ei suostunut korjaamaan kenkiä, niin jouduin korjaamaan ne itse. Kävelin kengillä vielä kauan. Kerran sain ne pelastettua roskiksesta. Lopulta ne kummallisesti hävisivät, mutta silloin oli jo seuraavan kenkäparin aika. Toivottavasti pian kengätkin voidaan kuiduttaa ja tehdä uusiksi kengiksi.
Asunnon jälkeen auton ostaminen on yleensä ihmisen suurimpia hankintoja. Autoon liittyy paljon mystiikkaa. Joillekin se näyttää oleva osa identiteettiä. Merkillä ja vuosimallilla halutaan viestiä ulospäin, millainen olen ja mitä olen saavuttanut. Minulla tämä puoli on jäänyt kehittymättömäksi. Ylivoimaisesti parhaat ajokokemukset syntyivät, kun sain ajaa työmatkoja mustilla Saabeilla, joissa oli valtion kilvet. Tiet olivat silloin täynnä kohteliaita kuskeja, jotka eivät tehneet pienintäkään liikennerikettä. Oman auton hankkiminen onkin sitten visaisempi juttu. Saabien aikaan ostin auton, jossa oli melkein samanlainen rekisterinumero kuin ajamassani työautossa. Sitten bongasin farmariauton, jossa oli ihanteellinen takaluukku. Kun sen nosti ylös, syntyi takakonttiin istuin, jossa oli hyvä vaihtaa kenkiä ja juoda termospullosta kahvia. Jokin aika sitten oma ajokkini oli matkalla romuttamolle. Huomasin netistä hauskan näköisen auton. Siitä haaveillessani poikani tuli kylään. Hän selasi läppäriään ja näytti: ostakaa tuo auto. Niin ei auttanut muu kuin mennä aamulla autokauppaan ja tilata juuri se auto. Olen aavistellut, että poika tuli kylään sen takia, etten tekisi tyhmyyksiä.
Samalla tavalla kuin margariinirasioiden kerääjä ei voinut heittää mitään pois, tahtoo minullakin kerääntyä perheen keskusvarastolle yhtä ja toista odottamaan mahdollista uutta käyttöä. Äsken näin unta, jossa keksin rikkoutuneelle lumikolalle uuden käyttötavan. Unessa oivallus toimi loistavasti.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys