Pauli Määttä
Blogin kirjoittajan kuukausi on lyhyt. Muutaman päivän saa paistatella näkyvillä, kunnes tulee uusia blogeja. Eipä aikaakaan, kun huomaa, että kuukausi on kulunut pitkälle ja olisi taas ruvettava kehittämään uutta kirjoitusta.
Ensin alitajunta etsiskelee sopivaa aihetta. Kun se on löytynyt, alitajunta jatkaa aiheen työstämistä. Seuraava blogi olikin melkein kirjoittamista vaille valmis, kun tuli torstaiaamu 24. helmikuuta. Kaikki ajatukset tyhjenivät kerralla. Venäjä oli hyökännyt aamulla naapurinsa Ukrainan kimppuun. Ruoka ei maistunut, ja mitään hommiakaan ei oikein osannut tehdä. Pettymys oli suuri senkin vuoksi, että ongelmia, joihin pitäisi paneutua, on riittävästi muutenkin. Erilaista köyhyyttä ja epätasa-arvoa on kaikkialla. Ja esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymiseen liittyvät ongelmat kaipaavat ratkaisuja ja toimenpiteitä.
Mieleen tuli lapsuus. Silloin sodasta ei ollut kulunut kovinkaan kauaa. Ihmisten kertomukset olivat omakohtaisia ja niin todellisia, että lapsen mieli eläytyi niihin vahvasti. Asuimme melko lähellä itärajaa. Pelkäsin pimeää. Kuvittelin, että puiden takana vilahteli sotilaita. Jouduin kansakoulun ekaluokalla kulkemaan yksin 3 kilometrin koulumatkan. Sen varrella oli vain yksi asuttu talo. Talvella pimeässä koulumatka oli melkoinen koettelemus. Kerran Leivonmäkeä potkurilla laskiessani teeret rupesivat mäkättämään sen juurella. Pelästyin niin pahasti, että muistan tuon tunteen vieläkin. Isän piti kuljettaa minua jonkin aikaa hevosella kouluun.
Sotia on ollut aina. Vanha testamentti on hyvin sotainen kirja. Israelin kansa joutui kerta toisensa jälkeen sotimaan naapurikansojen kanssa. Maa valloitettiin moneen kertaan. Aseet olivat nykymittapuun mukaan alkeellisia, mutta pahaa jälkeä niilläkin saatiin aikaan. Jumalan läsnäolo Israelin kansan vaiheissa on Raamatussa näkyvästi esillä.
Ihmisen julmuus ei näytä loppuvan, vaikka monesti on jo ajateltu, etteihän se enää meidän aikanamme ole mahdollista. On kuviteltu, että historiasta on jotain opittu. Ihmiskunta on tehnyt monia yrityksiä rauhan puolesta. Molempien maailmansotien jälkeen pyrittiin luomaan järjestöjä, joiden avulla sodat voitaisiin estää. Kansainliitto oli ensimmäinen. Se pystyi ratkomaan monia avoimia kysymyksiä, kuten Ahvenanmaan omistuksen. Se ei kuitenkaan onnistunut estämään toisen maailmansodan syttymistä. Kansainliiton perijä Yhdistyneet kansakunnat perustettiin 1945. Siihen ovat liittyneet lähes kaikki maat. Turvallisuusneuvoston pitäisi ratkoa kiperimmät kiistat. Molemmat maailmansodat saivat alkunsa Euroopasta. Ajateltiin, ettei koskaan enää. Ei sotaa ainakaan Ranskan ja Saksan välillä. Perustettiin Euroopan hiili- ja teräsyhteisö, josta kehittyi myöhemmin EU. Nykyään pääasiassa talousasioihin keskittyneen yhteisön alku lähtee rauhan ajatuksesta.
Sotia on ollut jatkuvasti nykyaikanakin. Ne ovat olleet kuitenkin niin kaukana, että ne harvoin ovat nousseet mieliimme. Euroopassa sodittiin viimeksi Balkanilla. Se oli entisen Jugoslavian kuolinkamppailua. Nykyään viestintävälineet mahdollistavat tapahtumien seuraamisen lähes reaaliajassa. Ehkä ei kannata seurata kaikkea mitä on tarjolla. Sota ei ole kauheaa ainoastaan siviileille. Se on sitä myös sotilaille rintaman molemmin puolin.
Miten säilyttää mielenrauha tällaisena aikana? Raamatusta tulee mieleen lause “joka miekkaan tarttuu, se miekkaan kaatuu.” (Matt. 26:52). Tämäkin sota päättyy ennemmin tai myöhemmin. Rajoillamme on onneksi ollut rauhallista jo useamman sukupolven ajan. Voimme luottaa esivaltaan, että se tekee viisaita päätöksiä. Paras turvamme on ikiaikojen Jumala. Häneen voimme luottaa näinäkin päivinä. Jumala johtaa kansakuntia ja ihmisten kohtaloita vaikeinakin aikoina. Lukemattomat kädet ovatkin puristuneet yhteen ja lähettäneet viestejä taivaallisen Isän puoleen. Kirkoissa on soitettu rauhankelloja. Huoli ja murhe on yhteinen. Tehdään arkiset työmme niin kuin ennenkin. Elämä jatkuu. Myös toivoa tuovia asioita tulee vastaan: saimme viettää perheessämme kihlajaisia lauantaina. Onnellisia nuoria katsellessa ajankohtaiset huolet jäävät taka-alalle.
Miten sitten auttaa hätään joutuneita? Yksittäisenä kansalaisena voimme osallistua keräyksiin, joiden avulla lähetetään apua sodan uhreille. Ennen kaikkea voimme rukoilla kärsivien puolesta ja rauhaa koko maailmaan.
Tänä aikana on jo monessa tilaisuudessa laulettu virttä 600. Se puhuttelee vahvasti varsinkin, kun tiedämme, että sen sanat on kirjoitettu sodan melskeiden keskellä.
Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan
olemme kaikki hiljaa kätketyt.
Me saamme luottaa uskolliseen Luojaan,
yhdessä käydä uuteen aikaan nyt.
Jos ahdistuksen tie on edessämme,
myös silloin Kristus meitä kuljettaa.
Annamme Isän käsiin elämämme.
Hän itse meille rauhan valmistaa.
Hyvyyden voiman uskollinen suoja
piirittää meitä, kuinka käyneekin.
Illasta aamuun kanssamme on Luoja.
Häneltä saamme huomispäivänkin.
(VK 600:1, 2, 5.)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys