Katselemme vastasyntynyttä. Vanhempien ja läheisten mielessä liikkuu, mitähän tämän lapsen elämään kuuluu, mitä hänestä tulee. Kaikki lahjat ja koko elämä ovat kätkössä uinumassa meiltä piilossa.
Miten monia lahjoja lapsella onkaan jo syntyessään!
Olen ihastellut, nauttien kuunnellut musiikin lahjaa, laulua, soittoa. Olen katsellut taidetta, hypistellytkin käsityötaidon tuotoksia. Olen lukenut mukaansa tempaavaa tekstiä. Suussani ovat maistuneet taitavan leipojan tai kokin herkut. Olen pysähtynyt monien kasvattajien taitojen äärellä. Olen ihmetellyt joidenkin tekniikan lahjoja, joista minäkin hyödyn. Kaikkia lahjoja ei voi luetella.
Jos voisin, minkä lahjan antaisin vastasyntyneelle, rippilapselle tai hääparille – lahjan, jota ei voi rahalla ostaa eikä panna pakettiin? Sitä olen monesti miettinyt.
Kirjahyllyssäni on kirjasarja Topeliuksen Lukemisia lapsille. Siitä löytyy tällekin ajalle sopivaa nautittavaa lukemista.
Satu Adalminan helmi kertoo prinsessasta, jonka ristiäisiin kutsuttiin kaksi haltijatarta, punainen ja sininen.
Punainen lahjoitti Adalminalle kumminlahjana aidon äärettömän kauniin suuren helmen. Niin kauan kuin Adalmina kantoi helmeään, hänellä oli lahjana muutakin. Haltijatar lupasi, että Adalmina tulee päivä päivältä kauniimmaksi, rikkaammaksi ja oppineemmaksi. Mutta jos hän hukkaa helmensä, hän menettää nuo kolme lahjaansa ja voi saada ne takaisin vasta löytämällä helmensä.
Sininen haltijatar sanoi, että prinsessa on nyt saanut kolme niin suurta lahjaa, ettei moni toivo parempia asioita elämäänsä. Sininen haltijatar lupasi sellaisen lahjan, jolla ei ole voimaa niin kauan kuin punaisen haltijattaren lahjat ja helmi on tallessa. Mutta jos helmi hukkaantuu ja Adalmina kadottaa kauneutensa, rikkautensa ja kaiken tietonsa, hän saa neljännen lahjan. Se on kaikkein paras lahja: nöyrä sydän.
Kuningas teetätti kultakruunun, johon helmi kiinnitettiin. Kruunu kasvoi Adalminan mukana niin, että se oli aina sopiva. Punaisen haltijattaren lupaukset toteutuivat. Helmen putoamisen vaaran vuoksi prinsessaa vartioitiin tarkkaan. Mutta mitä kauniimmaksi ja tietävämmäksi prinsessa varttui, sitä itsekkäämpi hänestä tuli.
Topelius toteaa sadussaan: ”Ei ole synti olla kaunis ja rikas ja älykäs, kun vain ymmärtää käyttää näitä lahjoja Jumalan tahdon mukaisesti, mutta siinäpä se vaikeus olikin.”
Lopulta vain kuningasta ja kuningatarta ei harmittanut prinsessan kovasydämisyys ja ilkeys. Kukaan muu ei hänestä pitänyt, vaan kaikki pelkäsivät.
Kerran Adalmina pääsi karkuun kamaripalvelijoiltaan ja pakeni metsään. Kun hän kumartui juomaan lähteestä, kruunu helmineen putosi lähteen pohjalle. Samalla katosivat punaisen haltijattaren lahjat. Lähteestä Adalminaa katsoi ruma ja köyhä paljaspäinen, paljasjalkainen kerjäläistyttö, yllään rääsyinen puku ja hiukset kampaamatta. Kadonneiden tietojen mukana hävisi myös muisti. Adalmina ei tiennyt, kuka hän on.
Adalmina pääsi vanhan mummon vuohia paimentamaan. Sinisen haltijattaren lahjan ansiosta hän sai monta arvokasta lahjaa, jotka seurasivat nöyrän sydämen mukana.
Adalminaa etsittiin löytämättä. Prinssi Sigismund sattui löytämään kruunun lähteen pohjalta. Nyt kruunua sovittamaan kutsuttiin linnaan kaikki sopivan ikäiset tytöt, joita riitti paljon. Metsäretkellä tapaamassaan paimentytössä prinssi näki jotain sellaista, jonka vuoksi hän vei tytön kruunua sovittamaan. Kruunu oli juuri sopiva. Adalmina sai takaisin punaisen haltijattaren lahjat, mutta hän sai pitää myös nöyrän sydämen.
Ja tietenkin entisten satujen tapaan linnassa vietettiin Adalminan ja Sigismundin häät.
Satu päättyy: "Kaunis, kaunis on Adalminan helmi, mutta paljon kauniimpi on nöyrä sydän!”
Mieleeni on painunut lapsuudestani eräs vanha kovia elämässään kokenut uskovainen mummo, jolla oli arvokas lahja. Hänellä oli taito lohduttaa.
Lahjaan liittyy suomen kielen sanana tiettyjä merkityksiä. Saamme sen valmiina, lahjan antaja on sen jollain tavalla hankkinut.
Lahjan voi menettää monella tavalla. Elämän koettelemukset voivat sitä kuluttaa ja viedä kokonaankin. Lahjan omistaja voi myös omilla elämänvalinnoillaan tuhota lahjansa, hänellä on vastuu sen käyttämisestä.
Silloin on tarpeen sinisen haltijattaren lahja.
Yksi lahja on jokaisella lapsella jo ennen syntymää. Sen on elämän antaja painanut lapsen sydämeen – uskon lahjan. Sen toivoisin säilyvän itselläni ja läheisilläni elämän loppuun asti. Sen haluaisin rukouksina viedä monelle lahjapöydälle.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys