Nimimerkki Yksin jäänyt
Lopen Suviseurat lähestyivät. Asuntovaunu oli lojunut pihalla pari vuotta. Mietin, vieläköhän se pysyisi kasassa, jos lähtisi hinaamaan. Vaunun katsastus meni läpi, mutta mietin, lähdenkö sittenkään seuramatkalle. Jospa kävisin vain tekemässä työvuorot, ja olisin muuten kotona.
Tyttöni halusi kuitenkin mennä paikan päälle jo keskiviikkona, joten hinasin vaunun seurakentälle, ja onnistuin saamaan sen yhtenä kappaleena perille. Palasin sen jälkeen kotiin, koska minulla oli vielä töitä ennen lomaa. Lähdin kuitenkin perjantaina töiden jälkeen Suviseuroihin, ja kuuntelin matkalla Kesäseuraradiota.
Seurakentälle päästyäni lähdin katsomaan, missä oli työpiste, jonne menisin seuraavana aamuna töihin. Vastaan tuli melkein heti tuttu leski muutaman kaverinsa kanssa, ja tervehdimme nyökkäämällä. Mieltäni lämmitti, kun hän jaksoi hymyillä, vaikka hänelläkin taisi olla ensimmäiset Suviseurat yksin. Itse en muista, jaksoinko hymyillä takaisin, kun oli muut asiat mielessä.
Vessan vieressä vastaan tuli lapsuudenystävä, joka tiesi kohtalostani: avioliittoni oli katkennut kolme vuotta sitten. Kerroin, miten pelotti tulla seuroihin.
Muhoksen Suviseurojen yhden päivän muistot pyörivät mielessäni. Kävin seurakentällä päivän mittaan kuusi kertaa, enkä nähnyt ketään tuttua, joiden kanssa olisin voinut vaihtaa kuulumisia. Kun palasin kuudennen kerran vaunulle, itkin lähes koko matkan. Istahdin miettimään, mitä minun pitäisi tehdä.
Silloin vaunulleni tuli tuttu pariskunta tapaamaan minua. Tuntui, että Taivaan Isä lähetti heidät luokseni. Sain kertoa omat murheeni heille, ja se helpotti ahdistustani. Lähdimme sitten yhdessä grillille ja muutenkin seurakentälle kävelemään.
Itselläni on lapsia ja lapsenlapsia, ja tiedän, että he rakastavat minua. Avioerosta toipuessaan tarvitsee kuitenkin tunnetta, että joku todella välittää minustakin ja jaksaa kuunnella murheitani.
Lopella lapsuudenystävä jaksoi kuunnella minua, mikä lämmitti mieltäni. Hän rohkaisi minua menemään isoontelttaan. Jatkaessani etsimään työpistettä ystäviä tuli vastaan useita, ja sain jutella heidän kanssaan arkisista asioista. En kerennyt isoontelttaan sinä iltana. Mietin, miten se oli mahdollista, ja aiemmat ikävät muistot jäivät unholaan.
Ihmisiä kohdatessani monet kysyivät ”miten menee” tai ”miten jaksat”. Tämähän on ihan yleinen kysymys, mutta rankan avioeron kohdanneena ensimmäisenä tulee mieleen, tarkoittavatko he avioerosta toipumistani vai muuten arkisia asioita. Nyt kolmen vuoden kuluttua erosta vastaan arkisilla asioilla, koska itse haluaisin unohtaa, vaikka asia käy kyllä mielessä lähes päivittäin. Tämänkin kysymyksen tuloksena saan tuntea, että minusta välitetään, olkoon kysyjällä kumpi tarkoitus tahansa.
Kotisiionissa olen saanut paljon huolenpitoa, ja ystävät tulevat seuroissa monesti juttelemaan. Joskus kuitenkin, jos olen mennyt vähän myöhässä seuroihin, en saa katsekontaktia kehenkään, että voisin tervehtiä. Tai ei löydykään yhtään keskustelukumppania seurojen jälkeen. Silloin tulee mieleen, kuulunko tähän joukkoon. Isommissa rauhanyhdistyksissä tämä on varmaan yleisempää.
Avioeron kohdanneena olen saanut tukea kunnan kautta sekä uskovaisilta kohtalotovereilta. Heillä on ollut ihan samanlaiset tuntemukset kuin minulla.
Tunnepuoli on vahvasti mukana toipumisprosessissa. Jaan itse monen kokemuksen siitä, ettei jaksaisi tällaista koettelemusta, jos ei olisi uskomassa ja saisi tukea uskonystäviltä.
Tälläkin koettelemuksella on jokin tarkoitus. Rohkaisen yksin jääneitä juttelemaan ammattiauttajien sekä ystävien kanssa, sillä se helpottaa oloa ja antaa voimia jaksaa eteenpäin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys