Kuva: H.H.
Kuva: H.H.
Silvia Laurila
On lokakuun loppu. Ilta pimenee, ja sää ulkona on kylmä mutta ei sateinen. Liitymme Temppeliaukion kirkon edessä kiemurtelevaan jonoon. Tähyilen hämärään ja etsin tutunnäköisiä. Muutama ystävämme on tulossa samaan konserttiin, kuuntelemaan jousikvartetin otteita Vivaldin Neljästä Vuodenajasta.
Pääsemme sisälle, ja meille näytetään tie omille paikoillemme. Tiedät ehkä, miltä Temppeliaukion kirkko näyttää. Seinät ovat osin kalliota, osin kivenkappaleita. Katto kohoaa korkealle ja heijastaa kuparin värejä. Seinien ja katon väliset ikkunat näyttävät taivaan sävyt, sillä hetkellä musteensinisen yötaivaan.
Seinillä, lattioilla, penkkien alla, eri tasoilla lepattaa ja luo valoaan sadat, ehkä jopa tuhannet kynttilät. Valon väri on lämmin, ja tunnelma on todella juhlava. Ne eivät ole oikeita kynttilöitä, vaan pattereilla toimivia. Silti ne ovat oikein kauniita. Joukossa on muutama oikeakin kynttilä.
Konsertin alkua odotellessamme katselemme kynttilöitä ja käymme kihlattuni kanssa kuiskaten keskustelua siitä, miten erilaisia tekokynttilät ovat oikeisiin verrattuna. Kuinka ne, vaikka kauniita ovatkin, vain ovat siinä. Niiden liekit tekevät mekaanista liikettä yrittäen jäljitellä oikean liekin suitsentaa. Ne eivät lämpene eivätkä lämmitä, eivät sammu kovimmassakaan tuulessa. Niissä ei ole mitään elävää, ei mitään, mikä voisi kuolla. Pattereiden loppuessa ne vain pimenevät, kunnes niihin vaihdetaan uudet.
Miten suuri kontrasti muovikynttilöillä onkaan kahteen oikeaan kynttilään, jotka on asetettu tekokynttilöiden meren keskelle. En tiedä, miksi ne ovat juuri siinä. Ne ovat eläviä. Niiden kirkas loiste tavoittaa vaivatta meidätkin, vaikka istumme viimeisellä penkkirivillä. Niiden liekit välkähtelevät ja saavat ilman niiden yläpuolella värisemään kuumuudesta. Miten ne ovatkin niin taipuvaisia huojumaan vähäisenkin ilmavirran sattuessa kohdalle? Ne ovat kovin suitsevat ja alati vaarassa sammua.
Näky on pysäyttävä ja herättää paljon ajatuksia. Kirkkaassa auringonpaisteessa vain oikeasta kynttilästä näkyisi liekki. Tekokynttilästä ei tietäisi, onko se päällä vai sammuksissa, niin himmeäksi se auringonvalossa kävisi.
Ajattelemme sitä, kuinka aurinkoon ei voi katsoa paljaalla silmällä sen tuntumatta liian kirkkaalta ja sokaisevalta. Silti samaa ainetta olevaa kynttilän liekkiä voi kivutta katsella paljain silmin; tulta on niin vähän aurinkoon verrattuna.
Miten yhdellä oikealla kynttilällä voi sytyttää vaikka sata muuta! Miten tuli ei vähene sitä jaettaessa, vaan lisääntyy ja laajenee. Kynttilä ei syty mistään muusta kuin oikeasta tulesta, ja sydänlangan täytyy olla oikeassa asennossa, pystyyn nostettuna. Kuinka sen tarvitsee muuttua mustaksi ennen kuin liekki voi leimahtaa. Eikä se sittenkään syty, jos kynttilöiden sydänlangat eivät kosketa toisiaan. Jonkun täytyy siirtää ne lähekkäin ja kallistaa palamatonta kynttilää.
Pohdimme, miten on olemassa vain kahdenlaista valoa, vaikka on niin paljon erilaisia lamppuja ja monen näköisiä kynttilöitäkin. Silti valo niissä on aina joko oikeaa tulta tai keinotekoista sähkövaloa. Ei ole mitään niiden lisäksi, vain niitä heijastavia pintoja. Kuunkin valo on vain heijastus auringosta. Heijastukset näkyvät pimeässä, mutta eivät ole itse valonlähteitä; ilman valonlähdettä ei niitäkään näkyisi.
Sali alkaa täyttyä kuulijoista, ja kohta kirkkosalin etuosaan astelee kvartetti. Kauniin teoksen sävelet tulvivat ilmoille. Yhä kaksi elävää kynttilää seisoo vierekkäin ympärillään tusinoittain hieman erimuotoisia tekokynttilöitä.
Kuinka minä haluankaan aina olla tuollainen elävä kynttilä! Vaikka se on suitsevainen, se palaa, yhtä kaikki. Vieressäni on toinen, samaa tulta kantava kynttilä. Miten me tarvitsemmekaan toisiamme! Sitä, että saa kallistua välillä toisen puoleen ja tuntea liekin lämmittävän ja jakavan tulta omalle, mustalle sydämelle. Emme kuitenkaan koskaan kallistu omasta voimastamme, sillä eiväthän kynttilät osaa liikkua. Ne on suuremman käden siirrettävä ja kallistettava.
"Ja hoida, pyhä Rakkaus,
uskoni kynttilää.
Sen liekkiin anna kirkkaus
ja tulta elävää."
(SL 34:6)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys